Tajemnicze E

Jak ognia obawiamy się wszystkich produktów żywnościowych, które zawierają w swoim składzie tajemnicze „E”. Dużo się słyszy o szkodliwości tych dodatków, a nawet, że mogą powodować raka. Oczywiście to dobrze, że dbamy o to, by nasze jedzenie było zdrowe, jednak warto się przyjrzeć tym osławionym składnikom, które nas niepokoją, ponieważ okazuje się, ze prawda nie jest taka straszna. Co oznacza to tajemnicze E? Nie mniej i nie więcej niż to, że oznaczone nią substancje zostały zatwierdzone przez Unię Europejską. Oznacza to, że produkty spożywcze ich dodatkiem zostały dopuszczone do sprzedaży. Do grupy tych substancji zalicza się między innymi barwniki naturalne i konserwanty. Niektóre z nich a nieszkodliwe, nawet więcej, niezbędne do tego, by produkty się nie psuły i miały ładny wygląd. Bez nich trudno sobie wyobrazić żywność sprzedawaną w sklepach, która ma być z zasady trwała i przeleżeć przynajmniej kilka dni. W tej grupie znajdziemy też barwniki i konserwanty uznane za szkodliwe dla zdrowia i to ich wyłącznie mamy unikać. Oprócz tego wśród substancji oznaczonych literą E znajdujemy wzmacniacze smaku oraz środki zagęszczające. Warto więc nabyć wiedzę na temat substancji oznaczonych literką E. Dzięki temu będziemy widzieli, których z nich unikać, a które są zupełnie bezpieczne.