Syrop klonowy zamiast cukru

Syrop klonowy zamiast cukru

Cukier lub różnego rodzaju niezdrowe słodziki lepiej jest zamienić na syrop klonowy. Jest to słodki syrop, który doda kawie czy herbacie taki sam smak, jaki uzyskalibyśmy dodając cukier lub słodziki. Jednak jest on o wiele zdrowszy, a nawet pomaga walczyć z różnego rodzaju infekcjami. Syrop klonowy ma przede wszystkim działanie przeciwzapalne, a także może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory. W jego składzie znajdziemy polifenole oraz antyoksydanty. Pomagają one w walce z cukrzycą typu drugiego. Syrop klonowy wspiera również działanie układu nerwowego oraz pracy serca. Zawiera on mnóstwo składników odżywczych i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są to między innymi mangan, potas, magnez, wapń oraz fosfor. Ponadto znajdziemy w nim witaminy z grupy B. a także kwas foliowy. Ponadto syrop klonowy zawiera o wiele mniej kalorii niż słodziki oraz cukier czy miód. Warto jest więc go używać zamiast cukru, który często nazywany jest białą śmiercią. Cukier sprzyja rozwojowi cukrzycy, jest niezwykle kaloryczny i w dużych ilościach może szkodzić zdrowiu. Biały cukier podwyższy poziom tłuszczów we krwi, co również może prowadzić do wielu chorób, na przykład do otłuszczenia wątroby, wielu odmian raka czy też różnych chorób serca. Natomiast w słodzikach znajduje się niebezpieczny dla zdrowia as partam, który może powodować powstawanie nowotworów czy zaburzenia depresyjne.