Przyprawy w walce z nadwagą
Mało kto z nas wie, że niektóre przyprawy mogą spowodować zmniejszenie się tkanki tłuszczowej w naszym organizmie. Jak się okazuje, nie tylko mordercze ćwiczenia czy zabiegi odchudzające, nie wspominając tu o różnego rodzaju dietach mogą przyczynić się do ładnego wyglądu naszego ciała. Badania wykazują, że stosowanie pikantnych lub ziołowych przypraw do potraw może nam pomóc zwalczyć nadwagę. Do tych przypraw niewątpliwie należy zaliczyć papryczkę chili, rozmaryn czy bazylię, przez wielu uwielbianą w połączeniu z pomidorami. Takie pozytywne dla naszego organizmu skutki ze spożywania tych przypraw wynikają z tego, że związki zawarte w tych przyprawach przyspieszają przemianę materii i pobudzają przetwarzanie tłuszczów w organizmie. To jest bardzo fajna i prosta metoda, nic nie kosztuje a efekty mogą być zadowalające. Przecież przypraw używamy na co dzień, praktycznie do każdego posiłku. Trzeba tu jednak pamiętać, że taka metoda walki z tkanką tłuszczową tzn. spożywanie pikantnych przypraw nie ma zastosowania u osób z nadciśnieniem czy innymi chorobami układu krążenia lub na przykład wrzodami na żołądku. Ta metoda, z pewnością miła dla podniebienia, jest stosowna tylko dla osób zdrowych. Oczywiście należy się tu kierować zdrowym rozsądkiem i unikać spożywania zbyt dużych ilości przypraw na co dzień.