Przechowywanie żywności

By nasza żywność długo zachowywała swoje walory smakowe i nadawała się do spożycia a zarazem służyła naszemu zdrowiu, musimy ją w odpowiedni sposób przechowywać. Jest to bardzo ważne, ponieważ często robimy błędy w tym zakresie. Dotyczy to także czasu przechowywania poszczególnych produktów spożywczych. Podstawowym błędem jest kupowanie ogromne ilości żywności na zapas. Owszem, robienie zapasów ma sens, ale tylko w przypadku określonych produktów o długiej przydatności do spożycia. W innym wypadku jest to marnotrawstwo, które skończy się wyrzuceniem przeterminowanego jedzenia. Jeśli kupujemy produkty, takie jak kasza, makaron, czy ryż, warto pamiętać, że musimy je potem przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Jeżeli chcemy przechowywać dłużej produkty o krótkim terminie ważności, najlepszym sposobem jest mrożenie. Można mrozić praktycznie wszystko, a przede wszystkim potrawy gotowe, co ma jeszcze jeden walor. Kiedy nie mamy czasu na zrobienie obiadu, wystarczy odtworzyć zamrażalnik i odgrzać potrawę. Przechowywana w lodowce produkty można zabezpieczyć folią aluminiową bądź pergaminem, dzięki temu warzywa zachowają dłużej swoją świeżość. Folia zabezpieczy także przed przenikaniem się zapachów potraw, na przykład ryby i ciasta.