Medyczne zalety kapusty kiszonej

Medyczne zalety kapusty kiszonej

Kapusta kiszona, chociaż znana szerzej zazwyczaj tylko w państwach słowiańskich, jest niezwykle cennym źródłem witamin i mikroelementów, a także pomaga zapobiegać niektórym chorobom. Pierwszym z zastosowań kapusty kiszonej jest oczyszczanie organizmu. Jest ona również bardzo dobrym środkiem na pozbycie się kaca. Regularne spożywanie kapusty kiszonej pozwala zminimalizować ryzyko pojawienia się w organizmie nowotworów. Co ciekawe, zalety medyczne kapusty kiszonej już wiele wieków temu dostrzegał nawet Hipokrates. Jeśli chcemy spożywać kapustę kiszoną w celu zachowania dobrego zdrowia, powinniśmy wybrać tą, którą sprzedaje się z beczki, ponieważ najlepiej zachowuje ona swoje zdrowotne składniki. Jeśli kapusta jest pakowana do mniejszych woreczków, jest ona poddana działaniu tlenu oraz światła, które wpływają na utratę zdrowotnych składników. Małą ilość składników zdrowotnych zawiera także kapusta pasteryzowana, w której może rozwijać się niewłaściwa mikroflora. Jakie witaminy i składniki odżywcze możemy znaleźć w kapuście kiszonej? Przede wszystkim znajduje się w niej dużo witaminy C, która wspomaga organizm w walce z infekcjami. Ponadto znajdują się w niej także wszystkie witaminy z grupy B, witamina K oraz witaminy A i E. Witaminy A i E są przeciwutleniaczami. Oznacza to, że przy ich pomocy organizm zostaje oczyszczony z nadmiaru wolnych rodników. W kapuście znajdziemy również żelazo, siarkę, potas oraz cynk.